Agnieszka Szydziak

Od około ośmiu lat zajmuję się propagowaniem wiedzy na temat kultury kulinarnej i gastronomicznej we Wrocławiu. Formowałam idee i zakładałam Fundację Food Think Tank (www.facebook.com/foodthinktank), która eksploruje korzenie polskiej kuchni, czyni jedzenie ważnym spoiwem relacji międzyludzkich.

Od 2015 roku jestem redaktorką naczelną wrocławskiej redakcji Have a Bite Wrocław (haveabite.in/city/wroclaw/) – informacyjnego portalu o lokalnej gastronomii, który promuje jakościowe miejsca, wydarzenia i ludzi ją tworzących. Piszę również do magazynów ogólnopolskich opisując Wrocław ze smakowitej perspektywy. 

W 2017 wraz z paczką znajomych zorganizowałam pierwsze nocne wydarzenie związane z jedzeniem i kulturą miejską – Gastro Nocki na Świebodzkim oraz drugi sezon, który w kooperacji ze Strefą Kultury Wrocław odbył się na Placu Społecznym (www.facebook.com/GastroNocki). Otrzymaliśmy za nie tytuł 30 Kreatywnych Wrocławia.

Wspieram lokalnie cykl pokazów filmowych o tematyce kulinarnej – Films For Food (www.facebook.com/FilmsForFoodPoland), mając możliwość prowadzenia debat z fantastycznymi gośćmi tworzącymi kulturę kulinarną. Od 2017 jestem kuratorem cyklu spotkań i warsztatów „Kuchnia dla Opornych” w Barbarze. Ideą spotkań jest inspirowanie do nowych smakowych poszukiwań i odkryć.

Jako członek Wrocławskiej Rady Kultury:

  • chciałabym, aby kultura kulinarna miała dla siebie więcej miejsca, mimo swojego biologicznego i codziennego charakteru była traktowana z większą uważnością, mogła rozwijać się w dynamiczny i świadomy sposób;
  • chciałabym pracować nad tym, by twórcy gastronomii mieli szansę na profesjonalizację, a szefowie kuchni, bariści, barmani, cukiernicy, kelnerzy i sommelierzy byli świadomi, że mają wpływ na obraz Wrocławia drugiej dekady XXI w.;
  • abyśmy wszyscy czuli, że jesteśmy twórcami kultury kulinarnej, bo wszyscy jemy, a znaczna część z nas również gotuje;
  • chciałabym zająć się tym, aby zbudować wizerunek Wrocławia jako interesującej destynacji kulinarnej, oferującej unikatowe doświadczenia;
  • chciałabym łączyć i aktywizować środowisko szczególnie teraz, w niezwykle trudnym czasie, w którym rozwój kultury gastronomicznej częściowo został zahamowany.

Rekomendacje

  • Joanna Panciuchin